Beschreibung
Duas stallas e la nova mazlaria èn tschentadas sin l’ur d’ina plaunca sut il vitg. Ellas sbassan lur tetgs cun in’ala cuverts da sturs giu vers la val e stattan qua, nua ch’ellas tutgan. 1998 ha Vrin retschet il Premi da Wakker per avair integrà exemplarmain ils novs edifizis agriculs en il maletg dal vitg. In postament da crappa rutta differenziescha la mazlaria da las stallas e signalisescha in’autra vita interna. En l’auzada dal postament, dadens in coc da betun glisch, mazza il mazler, staglia e sfradenta la charn. En il plaun sura da lain vegn la charn setgentada. La mazlaria lubescha als purs da mazzar lur animals al lieu, d’evitar il char commerzi intermediar e da vender brassads e schambuns crivs directamain als consuments. Ils da Vrin na mettan be paisa sin in maletg dal vitg armonic per l’agen plaschair, per ils turists da cultura e per ils viandants da la Greina, els vulan er abitar e lavurar qua e perquai fan els lur agens andutgels savurus.
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Zwei Ställe und der neue Schlachthof sitzen auf einer Hangkante unterhalb des Dorfs. Sie neigen ihre mit Blech gedeckten Pultdächer talwärts und stehen da, wo sie hingehören. 1998 erhielt Vrin den Wakkerpreis für die vorbildliche Einordnung neuer Landwirtschaftsgebäude ins Dorfbild. Ein Bruchsteinsockel hebt die Mazlaria von den Ställen ab und zeigt das andere Innenleben an. Im Sockelgeschoss, innen ein glatter Betonkern, schlachtet der Metzger, zerlegt und kühlt das Fleisch. Im hölzernen Obergeschoss wird das Fleisch getrocknet. Die Mazlaria erlaubt den Bauern, ihre Tiere vor Ort zu schlachten, den teuren Zwischenhandel zu umgehen und Braten und Rohschinken direkt zu verkaufen. Die Vriner setzen nicht nur auf ein stimmiges Dorfbild, das sie selber, die Kulturtouristen und Greinawanderer erfreut, sondern sie wollen hier auch wohnen und arbeiten und stopfen deshalb ihre eigenen saftigen Würste.